Innovatieve elektrische lieren aanwinst voor de visserij

1 oktober

In juni werd de LT43 Annalijdia gedoopt. Het nieuwe visserijschip van familie Van Duijn heeft elektrisch aangedreven lieren voor de visnetten en nettenrollen. Deze innovatie van Dromec Drives & Winches in samenwerking met Siemens bespaart ruimte, energie en verhoogt het rendement van het vissen.

“Dergelijke lieren zijn van oudsher hydraulisch”, vertelt scheepseigenaar Klaas van Duijn. “Een hydraulisch systeem verbruikt veel energie omdat de pomp constant staat te draaien. Het is onderhoudsintensief en neemt veel ruimte in beslag. Met de elektrische lieren hebben we geen olie meer aan boord, geen lekkage, koppelingen en andere fratsen.”

Veelzijdig vieren

Voor de bouw van de lieren gebruikte Dromec drives, schakelmateriaal en visualisatietechnologie van Siemens. Samen selecteerden ze de juiste componenten en de meest geschikte configuratie. Zowel bij het ‘flyshooten’ als bij ‘twinrig’ moeten de lieren optimaal functioneren. De LT43 Annalijdia past beide visserijtechnieken toe. “Bij flyshooting moeten de lieren snel, met relatief weinig kracht vieren en krachtiger halen”, zegt Joost Ressing van Dromec. “Bij twinrig moeten ze minder snel, maar veel krachtiger vieren.”

Lees verder op https://sieformatie.siemens.nl/visserij/

Heeft u een vraag?

Neem vrijblijvend contact op met een expert via onderstaande button. 

Neem contact op