DROMEC Winches ontwikkelt 3 elektrische liersystemen

voor Ampelmann

Ampelmann levert veilige en efficiënte offshore toegangsoplossingen aan de wereldwijde offshore energie sector. Het portfolio van modulaire en energiezuinige loopbruggen is afgestemd op elke lokale en wereldwijde vraag, en biedt betrouwbare en consistente toegang tot offshore installaties in verschillende zeecondities en weersomstandigheden. In samenwerking met de ingenieurs van DROMEC Winches heeft Ampelmann 3 elektrische energiezuinige liersystemen ontwikkeld.

Energie efficiëntie

Ampelmann gebruikte voorheen voornamelijk hydraulische aandrijvingen, met een grote powerpack om cilinders en hydraulische hijslieren te bedienen. In dit tijdperk van duurzaamheid en energiebesparing heeft Ampelmann de ingenieurs van DROMEC Winches benaderd om gezamenlijk een meer duurzame oplossing te bedenken. Dit leidde tot de elektrificatie van 3 liersystemen, resulterend in een nettoverbruik van 10% in vergelijking met het oorspronkelijk geïnstalleerd vermogen, wat een aanzienlijke vermindering is voor de 31 meter lange loopbrug.

Kees-Jaap van Nes, Senior Project Manager bij Ampelmann:
“Ik ben zeer tevreden over onze samenwerking met Dromec. Het is een geweldig product ontwikkeld door uitstekend teamwork.”

Hijslier

Het offshore schip navigeert naar de windturbine voor diverse onderhouds- en operationele taken. Een elektrische hijslier geïnstalleerd aan het uiteinde van de loopbrug maakt het mogelijk dat de loopbrug tevens kan functioneren als kraan. Met een hoge nominale belasting worden gereedschappen naar de windturbine gehesen. Om het gewicht te verminderen, is deze lier hoofdzakelijk geconstrueerd met lichtgewicht onderdelen. Deze upgrade maakt het mogelijk dat de kraan meer apparatuur kan overbrengen, vanwege het lage eigen gewicht.

Telescopische lieren

De loopbrug beschikt over een telescopisch verlengsysteem aangedreven door 2 liersystemen. Dit systeem is volledig redundant voor veiligheid en operationele betrouwbaarheid. Werkend onder constante spanning, wordt het hele systeem intensief gebruikt, zelfs in zeeën met een golfhoogte van 3,5 meter.

Platform hijslier

Aan de basis van het offshore vaartuig bevindt zich een grote lier, die de gehele loopbrug naar de vereiste hoogte kan tillen. Aangedreven door dubbele motoren, kan de loopbrug 15 meter omhoog worden getild. De redundantie van dubbele motoren zorgt voor operationele betrouwbaarheid. Het is mogelijk om de loopbrug te positioneren met behulp van een enkele motor op een lagere snelheid indien nodig.

Geerart, engineer DROMEC:
“Met Ampelmann bereiken we echt een optimale oplossing. We begrijpen elkaar als het gaat om de technische aspecten. De overgang van hydraulische naar elektrische aandrijving heeft het energieverbruik aanzienlijk verminderd. Er is wederzijdse waardering, en op basis van dit initiële ontwerp van de verbeterde liersystemen zullen er zeer waarschijnlijk meer innovaties volgen.”

Contact met Dromec

Meer afbeeldingen